Grekiska rescuen Fiona

Vi adopterade Fiona (blandras) när hon var 5 månader. På grund av den försummelse som hon, hennes mamma och hennes systrar hade fått av sin ägare, lyckades en grupp volontärer rädda dem och ta dem till ett härbärge.

När hon kom till vårt hem var allt nytt för henne och vi var tvungna att lära henne de grundläggande sakerna för att leva tillsammans som en familj.

Efter några veckor började Fiona bete sig väldigt illa på gatan och visade reaktiva beteenden, främst mot de andra hundarna (för att inte tala om män, cyklister, motorcyklister). Hon var ohanterlig varje gång vi var tvungna att ta henne på en promenad. Hon blev osäker, verkade aggressiv och blev skrämd så fort hon såg en hund. Situationen blev mer och mer komplicerad och desperat, och promenaderna med henne blev obehagliga.

För att hon skulle lära sig att umgås och interagera med andra hundar, tänkte vi att ta henne till en kennel några dagar i veckan. Det skulle hjälpa henne att lära sig att acceptera andra hundar och därför göra våra promenader mer uthärdliga. Vi fick dock inga bra resultat och situationen blev värre och värre. Vi kände att vi ensamma inte skulle kunna hjälpa henne och tillgodose hennes behov.

Vi tog med Fiona till en hundlydnadskurs och anställde sedan en privat tränare, men situationen blev bara värre. Vi bestämde oss för att kontakta Lennart så att han kan bedöma Fionas beteende och ge oss tips för att förbättra hennes obehagliga beteende. Jag vill också betona att situationen vid den tiden, på det personliga planet, inte var bra, eftersom jag gick igenom mycket svåra känslomässiga konflikter. I det tillståndet var det svårare för mig att förstå Fionas beteende.

Första besöket hos Lennart

Vid Lennarts första besök hos oss kände jag mig väldigt bekväm och trygg. Han tog sig tid att lära sig vissa viktiga aspekter om Fiona (ursprung, ålder, vanor, temperament, etc) och fokuserade också på det mål vi ville uppnå med hans hjälp. Sedan informerade han oss om hur träningen skulle genomföras.

Från början visade Fiona stor tillgivenhet och lydnad mot Lennart och följde lätt hans instruktioner. I varje session gav han även oss rekommendationer, verktyg och råd för att korrigera Fionas reaktioner. Han lärde oss hur vi bör kommunicera med henne för att uppnå en god förståelse mellan oss. Samtidigt förklarade han för oss orsaken till Fionas reaktioner och har lärt oss att tolka och förstå hundens signaler.

Vid vårt senaste pass hade Fiona gjort en hel del framsteg och Lennart tyckte att det var dags att ta henne på en promenad nära en hundpark. Det var otänkbart för mig av rädsla för hennes hårda beteende när hon ser hundar. Jag blev mycket förvånad över hur väl Fiona och jag kunde hantera den här situationen efter Lennarts instruktioner. Jag kände mig verkligen väldigt stolt över Fiona, mig själv och väldigt tacksam mot Lennart…Jag kommer aldrig att glömma den dagen!

Resultatet

Våra promenader slutade vara obekväma och är nu mer avkopplande och roligare. Även om Fiona fortfarande berättar då och då att hon ser en hund som hon inte gillar. Just nu är det väldigt trevligt att gå en promenad med henne. Rädslan som jag kände inför varje promenad finns inte längre.

Ett av de mest värdefulla råden jag har fått av Lennart är att lära mig hantera mina egna känslor (skuldkänslor, frustration etc.) och detta har hjälpt mig enormt mycket i att uppnå mitt och Fionas välmående. Slutligen kan jag bara säga att upplevelsen har varit underbar. Fiona är glad och jag njuter mer och mer av varje ögonblick med henne.

Tack Lennart för all din hjälp, ditt tålamod och för att du delar med dig av din kunskap till oss!

Alla inlägg