Lär hunden att inte tugga på saker

Leah – Från utfall till lugn och harmonisk

Rottweilern Leah gjorde utfall mot allt okänt och var svart i ögonen redan efter en halv dag på sitt tidigare dagis.

Leahs ägare hade med bästa intentioner sökt hjälp hos flertalet hundinstruktörer och hundcoacher, men det blev bara värre och värre. Det är inte roligt med 40 kg hund som får panik när flygplan flyger förbi, gör utfall mot alla fordon i rörelse, låser sig när man tar i henne, inte vill ha någon bakom sig och inte tillåter att man rör hennes bakparti. Så uppförde sig Leah när hon hälsade på hemma hos Lennart första gången.

Varför? Hon var vid två års ålder riktigt rädd för hela världen. Hon var inte svart i blicken av ilska, utan av ren och skär panik. Vilket är väl så farligt.

Som så många andra rottweilers som fötts upp de senaste decenniet i Sverige så är Leah en mjuk och mycket känslig hund. De som jobbar med hundar kallar ofta sådana hundar för ”veka”. Med det menas att de inte kommer över sina negativa upplevelser snabbt, de kan inte släppa taget.

Leah hade flyttats från den ena tuffa hundtränaren till den andra. En hundcoach ansåg på fullt allvar att Leah var dominant och uppmanade matte att ta befälet och ”tuffa till sig”. Bli hårdare, bli fysisk och tvinga. Jag menar att detta gör att en sådan individ bara stänger in sig ännu mer, och det kommer  att ta ännu längre tid att få dem tillbaka till livet.

Med tålamod och mycket sunt förnuft har vi nu lotsat Leah till att bli den trygga hunden hon förtjänar att vara. Idag är Leah en mycket harmonisk och mjuk hund. De som träffar henne säger alla samma sak – hon är helt underbar. Men det viktigaste är att hon har kommit till ro med sig själv.

Alla inlägg